Tävlingsprogram 

12 mars

17.30-19.00 – Uppvägning på Ester Mosessons gymnasium.

13 mars

06.00-11.00 – Tävlingsbakning på Ester Mosessons gymnasium.
13.00-13.30 Juryns slutbedömning och avsmakning i Nordstan
15.00 Prisutdelning

Finalisterna ska baka:

12 st matbröd med tre olika uppslag (utseenden)
45 st kuvertbröd med tre olika uppslag
45 st bullar, tre olika varianter
Kavlade degar (till exempel wienerbröd, brioche eller croissantdeg) tre olika varianter och 15 st av varje sort.
Skådebröd - Skådebrödet skall tillverkas av ätbar deg. Basen ska vara maximalt 40x60 cm och höjden minst 40 cm. Fritt val på tema och utformning

Juryn bedömer smak, utseende och metod, det vill säga hur rent, organiserat och hantverksmässigt finalisterna arbetar.

Juniorbagarlandslaget, som utgörs av topp fyra i SM Unga Bagare, har vunnit en mängd EM och VM guld de senaste åren.

I tävlingsområdet i Nordstan kommer det att hållas flera demonstrationer av tidigare Årets Bagare samt av juniorbagarlandslaget under tävlingsdagarna. Missa inte chansen att ta del av baktips från branschens elit!

Tävlingen har arrangerats sedan 1990. Ett stort antal av bageri- och konditoribranschens mest kända profiler har startat sin karriär i och med den här tävlingen. Ettan till fyran i SM bildar det juniorbagarlandslag från vilket kandidater tas ut att representera Sverige i EM Unga Bagare.

Reglerna liknar i stora drag de regler som gäller för EM-tävlingen för Unga Bagare. Klicka här för tävlingsregler samt regler för vad som ska bakas.

Arrangörerna bakom SM och EM Unga Bagare är Sveriges bagare & konditorer AB tillsammans med KåKå, Sveba-Dahlen, Nord Mills och Ester Mosessons gymnasium.