Meny
Stäng
Våra sajter
Tillbaka till menyn

Alva Odelbrink

Efter fem intensiva tävlingstimmar så står det klart att Alva Odelbrink , 23 år, är svensk juniormästare i bageri 2024. Alva imponerade stort med sitt tema där hon bland annat presenterade ett spektakulärt skådebröd med en tolkning av Stockholms Tunnelbana. Det smakrika succékonceptet blandat med stor hantverksskicklighet fick juryn på fall. Tävlingen avgjordes på Ester Mosessons gymnasium i Göteborg under eftermiddagen den 13 mars 2024. 

Juryns motivering:
"Årets vinnare har, genom ett mästerligt utförande där stadens puls och djup omvandlats till bagerikonst, tagit oss med på en resa där varje hållplats är en smak av excellens. Med ett lekfullt spektrum i färg och form har hon inte bara visat på teknisk skicklighet utan en helt unik förmåga att förmedla sin berättelse. Resan som vi bjuds med på är både elegant och full av innovation och vittnar om en kreatör som kan sitt hantverk och konsten att ta med sin publik till nya världar. "

- Det känns helt otroligt kul att vinna! Jag är glad att domarna gillade mitt tema lika mycket som jag. Sverige är känt för vår tunnelbana och dess konst och det kändes roligt att få tolka den på det här sättet. Jag känner mig stolt och glad över det jag åstadkommit idag, och allra mest nöjd är jag med skådebrödet och varmkorven – de blev precis så som jag ville ha dem, säger, Alva Odelbrink, vinnare av SM Unga Bagare 2024.

Resultat SM Unga Bagare 2024 (bildar Svenska Juniorbagarlandslaget)
Första plats:
Alva Odelbrink, 23 år, är född och bosatt i Solna, Stockholm. Hon jobbar idag på Spånga Konditori.

Andra plats:
Linnéa Cederberg, 22 år, är född och uppvuxen i Mölndal. Hon jobbar idag på Spånga Konditori.

Tredje plats:
Nikita Klasson, 20 år, är född och bosatt i Tyresö. Hon jobbar idag på Magnus Johansson Bageri och Konditori.

Fjärde plats:
Selma Schweiler Vilen, 19 år, är född i Sala men bosatt i Kristianstad där hon studerar Bageri och Konditori vid Yrkeshögskolan.

På delad femteplats (utan inbördes ordning):
Natalie Rundström, 20 år, är född och bosatt i Malmö. Hon jobbar idag på Alice och Kattens tesalong i Lund.

Nora Bergström, 22 år, är född i Eskilstuna men bor just nu i Kristianstad där hon studerar Bageri och Konditori vid Yrkeshögskolan.

Ebba Tikas, 21 år, är född och bor i Upplands Väsby, Stockholm, och jobbar på Bullar och Bröd.

Vinnare av bästa bakverk inom respektive kategori:
Bästa skådebröd: Alva Odelbrink
Bästa matbröd: Alva Odelbrink
Bästa frallor/kuvertbröd: Alva Odelbrink
Bästa vetedeg/bulle: Linnéa Cederberg
Bästa kavlade deg/wienerbröd: Alva Odelbrink

Under SM Unga Bagare bakade finalisterna:
12 stycken matbröd med tre olika uppslag (utseenden)
45 stycken kuvertbröd med tre olika uppslag
45 stycken bullar, tre olika varianter
Kavlade degar (till exempel wienerbröd, brioche eller croissantdeg) tre olika varianter och 15 stycken av varje sort.
Skådebröd - skådebrödet skall tillverkas av ätbar deg. Basen ska vara maximalt 40x60 cm och höjden minst 40 cm. Fritt val på tema och utformning.